środa, 27 listopada 2013

biszkopt

składniki:
5 jaj
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
duża szczypta proszku do pieczenia
łyżeczka octu
wykonanie:
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywno z cukrem. Kiedy biała masa jest twarda (nie wypada z naczynia) dodaję żółtka, a po ubiciu razem mękę i proszek do pieczenia. Na końcu daję ocet, który sprawia, że biszkopt dłużej trzyma wilgoć. Ciasto wykładam na blachę wyścieloną papierem śniadaniowym i piekę 20 minut.
Jeśli nie mam ochoty robić kremów to przed pieczeniem do wyłożonego na blasze ciasta dodaję owoce (wiśnie, truskawki, jabłka). W przypadku kwaśnych owoców trzeba dać troszkę więcej cukru (w zależności od upodobań smakowych). Po upieczeniu takie ciasto posypuję cukrem pudrem lub ozdabiam rozpuszczoną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz