środa, 27 listopada 2013

Gofry

składniki (na 1 porcję):
0,5 l mleka
0,5 kg mąki
2 jaja
łyżka tłuszczu (najlepiej margarynę)
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
15 dag cukru
wykonanie:
Mikserem utrzeć jaja z cukrem. Do tego dodawać kolejne składniki i miksować. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Aby ciasto nie przywierało go gofrownicy można posmarować ją olejem. Piec do zarumienienia się ciasta.
Gofry można jeść „na sucho” (bez dodatków), ale też z owocami, bitą śmietaną, dżemami, kremami itp. Wszystko w zależności od upodobań. Ja całe dzieciństwo zajadałam się takimi na sucho (nie są za słodkie, a mogą zastąpić naleśniki).
Ciasto można przechowywać w lodówce koło 48 h i w przypadku gęstnienia dolać troszkę mleka.
 
Przepis od koleżanki:
* 2 szklanki mąki
* 2 szklanki mleka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli - do piany
* 1/3 szklanki oleju
* 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
cukier puder z 2 łyżeczki małe
Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy na rumiano - około 2-3 minut, podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.
Gofrownica powinna mieć dużą moc. 


Jeśli planujecie zakup gofrownicy to najlepiej taką bez funkcji automatycznego włączania-wyłączania; jeśli jednak innej nie ma to do ciasta trzeba dodać więcej proszku do pieczenia. Moja mama na szczęście ma starą- komunistyczną ze stałą (wysoką) temperaturą pieczenia, ale robiłam u koleżanki gofry na takiej nowej... i niestety trzeba było przepis ulepszać
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz