czwartek, 26 grudnia 2013

krówka

200 g krówek

400 g masy krówkowej (dostępne w sklepach w puszkach)
2 biszkopty (przepis na biszkopt pośród innych przepisów na blogu)
kostka margaryny palma (ja najczęściej używam tej z murzynkiem)
250 g orzechów włoskich
Łyżkę margaryny odkładamy do garnka, do którego wkładamy cukierki. Masę krówkową mieszamy z utartą (można mikserem) margaryną (z tą większą częścią, która nam została) do uzyskania jednolitej masy (w razie zważenia się włożyć na kilka minut do lodówki i ponownie ubić). Kremem przekładamy biszkopty (smarujemy nim górne części biszkoptów). Wierzch posypujemy orzechami włoskimi. Krówki topimy w garnku z łyżką margaryny. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji polewany ciasto. Teoretycznie jest już gotowe do jedzenia, ale najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy już jest dobrze wychłodzone. Od razu po zrobieniu może wydawać się zbyt słodkie.
Orzechy włoskie można zastąpić słonecznikiem lub płatkami migdałowymi (w zależności od upodobań). Nie stanie się też tragedia, jak placek będzie bez jakichkolwiek nasion na wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz