Agnieszka Sowińska, Przekroje:
owoce i warzywa, Warszawa „Nasza Księgarnia” 2015
Owoce i
warzywa są mało interesujące? Tylko dla tych, którzy są nieświadomi tego, że
życie w nich tętni. Różnorodne substancje przemieszczają się, wchodzą ze sobą w
reakcję i każda z nich pełni ważną rolę zarówno w życiu rośliny, jak i dla
ludzi oraz zwierząt.
W świat
owoców i warzyw wprowadza nas wierszem „Kto to?” Agnieszki Frączek. Kolejne
dwie strony to skrótowy opis substancji występujących w zaprezentowanych
roślinach: witamin, skrobi, kwasu foliowego, minerałów, garbnika, pektyny,
barwników. Każdy jest inny i wykonuje inną pracę. Po zapoznaniu się z
informacjami na kolejnych stronach znajdziemy wyłącznie ilustracje owoców i
warzyw. Nie znajdziemy tam opisów, co jest wielkim plusem w ćwiczeniu pamięci.
Dziecko musi wracać do pierwszych stron i tam wyszukiwać bohaterów, przyglądać
się co robią w kolejnych roślinach. Całość podsumowuje zagadka z labiryntem.
Nasza pociecha musi palcem zawędrować od warzywa do substancji, a następnie
odpowiedniego posiłku. Dzieci z książeczki dowiedzą się co należy jeść. Będzie
to świetna lektura motywacyjna dla maluchów nielubiących owoców i warzyw.
„Przekroje:
owoce i warzywa” polecam przedszkolakom i uczniom pierwszych klas szkoły
podstawowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz