Jadwiga Górnicka, Jak
jeść zdrowo! Zasady dobrego odżywiania, Warszawa „AWM” 2013
Każdy z nas chce czuć się lepiej, mieć więcej sił,
mniej chorować, być szczęśliwszym. Coraz częściej zdajemy sobie sprawę, że
każda z tych rzeczy zależy od tego w jaki sposób się odżywiamy. Druga połowa XX
wieku stała się czasem nabywania świadomości dotyczącej konieczności zwracania
uwagi na to co zjadamy. Dla coraz większej ilości osób już nie samo
zaspokojenie głodu jest ważne, ale to jakich substancji nabywamy. Z tego powodu
coraz chętniej sięgamy po różnorodne poradniki dotyczące żywienia. W jednych
znajdziemy porady, które mogą nas szokować i podważać naszą dotychczasową
wiedzę, w innych nawoływanie do powrotu do sposobów żywienia się naszych przodków
(czyli jak najmniej przetworzone, bez barwników, z niewielką ilością
konserwantów), jeszcze inne oferują nam diety cud. Nie zabraknie tez prac
sceptycznych pozwalających zdystansować się wobec tych wszystkich. Do takich
należy poradnik doktor Jadwigi Górnickiej.
Poza podstawową wiedzą na temat potrzebnych
substancji uzyskamy informacje o substancjach, które należy unikać, dowiemy się
gdzie najczęściej są spotykane, jakie choroby mogą wywoływać. Autorka podzieli
się z nami wskazówkami dotyczącymi zdrowego odżywania, sposobów tworzenia
wartościowych posiłków, dbania o ciało, aby służyło nam lepiej i dłużej.
Przybliża nam skuteczne diety dostosowane do określonych potrzeb: dla otyłych,
osób z problemami cholesterolowymi. Uzmysłowi nam jak wspaniałe jest bogactwo
naszej flory, co możemy z niej wykorzystać.
Poza teorią w poradniku znajdziemy również interesujące
przepisy pozwalające nam na urozmaicenie diety, wykorzystanie zdrowych
produktów z naszego otoczenia. Wbrew pozorom nie będzie to dieta
warzywno-owocowa, ale bogata w wszelkiego rodzaju smaczne i zdrowe potrawy.
Publikacja jest przemyślana, przejrzysta i pozwala na
łatwe korzystanie z niej każdego dnia. Wielość przepisów pomaga w opracowaniu
zdrowego jadłospisu. Dla mnie interesującą częścią był przegląd różnorodnych
diet. Na pewno chętnie skorzystam z wielu pomysłów na potrawy bogate w ważne
składniki. Zima będzie to wzbogacenie diety w soki, a wiosną wypróbuję przepisy
z pokrzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz