poniedziałek, 19 lutego 2018

Zofia Wieczorek-Chełmińska "Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego"



Zofia Wieczorek-Chełmińska, Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego, Warszawa „PZWL” 2004
Żyjemy w coraz większej świadomości tego, jak wielki wpływ na nasze życie ma to, co i jak jemy. Wiele chorób wywołanych jest pospiesznymi, nieregularnymi posiłkami i zbyt tłustymi posiłkami. Cierpi na tym najczęściej nasz układ pokarmowy. W książce znajdziemy informacje, z jakimi zaburzeniami oraz chorobami możemy mieć do czynienia i w jaki sposób zmienić nawyki żywieniowe, na co zwrócić uwagę. Autorka zachęca do weryfikacji swojej diety jeszcze przed wystąpieniem jakichkolwiek objawów, dlatego po książkę powinien sięgnąć każdy, kto chce się lepiej czuć.
Dietetyczka krok po kroku wskaże nam, na co mamy zwrócić uwagę w układaniu jadłospisów, jakie pokarmy dostarczać, w jakich ilościach. W części ogólnej książki położono nacisk na zapotrzebowania energetyczne, charakterystykę składników pokarmowych, ocenę zdrowotną produktów.
Dalej znajdziemy przepisy dostosowane do określonych chorób, dzięki czemu zyskamy jasny wykaz i sposób przygotowania potraw, które możemy spożywać przy różnych dolegliwościach. Takie podejście pozwala na dostarczanie smacznych dań mimo ograniczeń dietetycznych.
Publikacja łatwa w odbiorze i przejrzysta. Pozwala na szybkie odnalezienie się w nowym sposobie żywienia. Proponowane dania są bardzo różnorodne i zachęcają do korzystania z różnych produktów oraz tworzenia zdrowych i smacznych dań.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz