wtorek, 10 lipca 2018

Emily Bone "Wielka księga wiedzy. Skąd się bierze jedzenie?" il. Sall Elfort


Emily Bone, Wielka księga wiedzy. Skąd się bierze jedzenie?, il. Sall Elfort, tł. Agata Byra, Warszawa „Zielona Sowa” 2018
Dla dziecka każda roślina, każde nasiono, robak, kamyczek czy cokolwiek innego są interesujące. Młodzi odkrywcy uwielbiają przyglądać się światu, doświadczać go i dowiadywać się o nim jak najwięcej. Jest to nieskrępowana niczym ciekawość niewynikająca z konieczności zdobycia wiedzy, aby dostać dobrą ocenę. Jest to otwartość na poznanie świata dla samego posiadania informacji, możliwości wejścia w tajniki przyrody. Warto wyjść naprzeciw pasji poznawania i razem z dzieckiem szukać w książkach wiedzy o poznanych rzeczach.
Kolejną publikacją przybliżającą dziecku świat jest bardzo interesująca książka „Wielka księga wiedzy. Skąd się bierze jedzenie?” Emily Bone wydana przez Zieloną Sowę. Pierwsze, co nam się rzuca w oczy to strona wizualna. Duża publikacja (30x24 cm) zabiera nas do barwnego świata roślin. Strony obfitują w piękne, estetyczne ilustracje pozwalające w łatwy sposób rozpoznać opisane w niej rośliny w otoczeniu. Wędrujemy przez nią niczym przez niezwykły ogród, ale jest to ogród nie tylko ten najbliższy i nie tylko do poznania flory się ograniczamy. Autorka prowadzi nas krok po kroku po procesach produkcji takich znanych rzeczy jak czekolada, mąka, orzeszki ziemne, ryż, banany.
Każdą stronę w lekturze poświęcono innej tematyce. Na początku na przykładzie fasoli poznajemy rozwój rośliny: czyli od nasiona przez wzrastanie, kwitnięcie po nasiona. W tej części poświęcono troszkę miejsca nasionom. Młodzi czytelnicy dowiedzą się jak wygląda siew pomidora, buraków, kapusty, jabłka, kukurydzy, dyni, sałaty. Na kolejnych stronach możemy zobaczyć, w jaki sposób rozwijają się truskawki i przy okazji dowiedzieć się o ważnej pracy pszczół. Następnie wkraczamy do owocowego sadu, w którym znajdziemy jabłonie, pomarańcze, winogrona, porzeczki, borówki, cytryny, agrest i wiele innych roślin. Wszystko ładnie narysowane, krótko opisane, przez co dzieci nie znudzą się długim tekstem, a będą miały okazję poznać ulubione owoce i to w jaki sposób rosną. Kolejne strony przenoszą nas do ogrodu warzywnego. Na grządkach znajdziemy szpinak, jarmuż, sałaty, kalafior, brokuł, szparagi, cebulę, czosnek, rabarbar, seler, zielony groszek. Poznamy też proces produkcji groszku. Dalej wejdziemy w świat korzeni i bulw. Młodzi czytelnicy będą mogli przyjrzeć się nie tylko marchwi, burakom, rzodkiewce czy ziemniakom, ale i batatom, a do tego dowiedzą się dlaczego jedna roślina może być jednocześnie jadalna i trująca, co wpływa na te jej właściwości. Kolejna podwójna strona to świat orzeszków: od szyszkowych przez migdały, nerkowca po fistaszki. Dalej zawędrujemy do szklarni, w której poznamy kolejne etapy uprawy pomidorów oraz ich różnorodne gatunki. Później czeka nas wędrówka po polach. Na stronie o zbożach poznajemy ich różne rodzaje, a do tego odkrywamy, że nie tylko one są zapylane przez wiatr. Dalej poznajemy uprawę pszenicy: od zasiania po zebranie kombajnem, zimowe bronowanie i mielenie ziaren na mąkę. Kolejna strona zabiera nas w świat czekolady. Możemy zobaczyć w jaki sposób na drzewach kakaowca rosną kabosy, z których po długim procesie produkcyjnym wytwarza się kakao i czekoladę. Kolejne strony zabierają nas w świat egzotycznych przypraw. Przy okazji nie zabraknie ciekawostek o fasolniku chińskim, pieprzu, imbirze, lotosie, wasabi, orzechu wodnym i kilku innych roślinach, które czasami można znaleźć w naszych kuchniach. Po przyjrzeniu się roślinom po raz kolejny udajemy się na plantację. Będzie to uprawa ryżu, bananów, grzybów. Przy okazji poznamy też inne owoce egzotyczne takie jak ananas, mango, papaja, liczi, flaszowce, opuncja. Ostatnia strona zabiera nas w świat nasion. Poznamy słoneczniki, sezam, proso, dynię, soczewicę, ciecierzycę, mak, grykę, gorczycę. Autorka zachęci nas do własnych eksperymentów z obserwacją zasianych nasion.
Publikacja zawiera interesujące, barwne ilustracje bardzo dobrze wprowadzające młodych czytelników w świat roślin. Przystępne, niedługie informacje doskonale sprawdzają się w czasie czytania lektury z przedszkolakiem. Publikacja świetnie sprawdzi się też jako książka do samodzielnego czytania dla uczniów nauczania początkowego. Będzie doskonałym uzupełnieniem szkolnego podręcznika i pozwoli dziecku na samodzielne rozwijanie zainteresowań. Śliskie strony bardzo dobrze zszyto i oprawiono w solidną okładkę, dzięki czemu publikacja jest estetyczna i trwała.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz