poniedziałek, 16 października 2017

"Dieta bezglutenowa. Co wybrać?" red. Hanna Kuchanowicz



Dieta bezglutenowa. Co wybrać?, red. Hanna Kuchanowicz, wyd. 2, Warszawa „PZWL” 2016
Z każdym rokiem rośnie świadomość znaczenia tego, co jemy na nasz organizm. Badania naukowe pozwalają na coraz lepsze dostosowanie diety i leczenia do potrzeb jednostki. Jedną z chorób, które coraz lepiej są diagnozowane jest celiakia, choroba autoimmunizacyjna wywoływana przez gluten oraz inne pochodne. Rozwój medycyny wpływający na wzrost diagnoz sprawia, że coraz więcej osób zaczyna stosować dietę bezglutenową. Na początku drogi można poczuć zagubienie. Wielość publikacji oraz przepisów sprawia, że szybko odnajdujemy się w temacie i możemy dostosować dietę do naszych potrzeb oraz upodobań kulinarnych przy jednoczesnym dbaniu o zdrowie.
„Dieta bezglutenowa. Co wybierać?” pod redakcją Hanny Kuchanowicz to publikacja, która nie bez powodu cieszy się dużym powodzeniem. Znajdziemy w niej wprowadzenie pozwalające zapoznać się z diagnostyką celiakii, objawami oraz opisem chorób związanych z nadwrażliwością na gluten. Dowiemy się również, czym jest owa trująca dla niektórych ludzi substancja, dlaczego niektórym osobom szkodzi, a inni mogą ją spożywać, w jaki sposób znakowana jest w produktach jego obecność. Te podstawowe informacje są doskonałym wstępem do kolejnych rozdziałów przybliżających czytelnikowi tajniki diety, podpowiadającymi po jakie produkty można sięgać, na co zwracać uwagę, jak przechowywać i przygotowywać żywność oraz w jaki sposób uzyskać informacje w restauracjach czy dana żywność zawiera gluten. Szeroki opis proponowanych produktów, wskazanie kliku wybranych producentów pozwoli na urozmaicanie diety i dostarczanie organizmowi niezbędnych składników.
Prosty język oraz wprowadzanie czytelnika krok po kroku w tajniki diety sprawia, że osoba zmuszona do przejścia na dietę nie będzie czuła się zagubiona w sklepie wśród wielu produktów glutenowych. Wskazówki autorów pomogą zwrócić uwagę na wartość odżywczą oraz konsekwentne unikanie kontaktu ze szkodzącą substancją. Specjaliści dzielą się swoją wiedzą oraz doświadczeniem związanym z wprowadzeniem diety. Publikację polecam wszystkim, którzy muszą rozpocząć dietę bezglutenową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz