Zofia Wieczorek-Chełmińska, Dieta oczyszczająca i regeneracyjna, Warszawa „PZWL” 2015
„W zdrowym ciele zdrowy duch” – przekonuje stare
porzekadło, dlatego po raz kolejny o książkach wprowadzających nas w tajniki
diety. Tym razem coś, co jest modne, czyli oczyszczanie i regeneracja. Nie będą
to jednak treści, która można znaleźć na portalach czy stronach internetowych
pisanych przez laików. Publikacja wyszła spod klawiatury dietetyczki Zofii
Wieczorek-Chełmińskiej, korzystającej z bogatego doświadczenia i wiedzy
zdobytej na studiach oraz w czasie samodzielnego zgłębiania tematu. Autorka
wprowadza nas w świat dbania o zdrowie przez odpowiednie odżywanie się. Nie
jest to pierwsza publikacja dietetyczki. Wszystkie napisano wg tego schematu,
dzięki czemu łatwo się w nich odnaleźć.
Dokładniejsze badania naukowe dotyczące wpływu
żywienia na funkcjonowanie organizmu sprawiają, że żyjemy w coraz większej
świadomości tego, jak wielki wpływ na nasze życie ma to, co i jak jemy. Wiele
chorób wywołanych jest pospiesznymi, nieregularnymi posiłkami i zbyt tłustymi
oraz bogatymi w węglowodany posiłkami. Cierpi na tym najczęściej nasz organizm.
W książce znajdziemy informacje, z jakimi zaburzeniami oraz chorobami możemy
mieć do czynienia i w jaki sposób zmienić nawyki żywieniowe, na co zwrócić
uwagę. Autorka zachęca do weryfikacji swojej diety jeszcze przed wystąpieniem
jakichkolwiek objawów, dlatego po książkę powinien sięgnąć każdy, kto chce się
lepiej czuć. Zofia Wieczorek-Chełmińska w przystępny sposób oprowadza nas po
schorzeniach, objawach, podpowiada, w jaki sposób uniknąć poważnych
dolegliwości, a kiedy już mamy z nimi do czynienia to w jaki sposób je
łagodzić.
Na początku publikacji znajdziemy informacje na temat
składników niezbędnych w diecie osób chcących oczyścić i odpowiednio odżywić
swoje ciało. Poznajemy jej przyczyny gromadzenia się szkodliwych substancji, choroby
wywoływane przez nieodpowiednią dietę oraz sposoby leczenia i unikania
powikłań. Następnie dietetyczka krok po kroku wskaże nam, na co mamy zwrócić
uwagę w układaniu jadłospisów, jakie pokarmy dostarczać, w jakich ilościach. W
części ogólnej książki położono nacisk na zapotrzebowania energetyczne,
charakterystykę składników pokarmowych, ocenę zdrowotną produktów.
Dalej znajdziemy przepisy dostosowane do osób chcących
oczyścić i zregenerować swój organizm, czyli bogatych w niezbędne składniki,
dzięki czemu zyskamy jasny wykaz i sposób przygotowania potraw, które możemy
spożywać przy różnych dolegliwościach. Takie podejście pozwala na dostarczanie
smacznych dań mimo ograniczeń dietetycznych.
Publikacja łatwa w odbiorze i przejrzysta. Pozwala na
szybkie odnalezienie się w nowym sposobie żywienia. Proponowane dania są bardzo
różnorodne i zachęcają do korzystania z różnych produktów oraz tworzenia
zdrowych i smacznych dań. Obok zup, potraf mięsnych znajdziemy przepisy na
desery, dzięki czemu nasza dieta nie będzie ciągłymi wyrzeczeniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz