piątek, 27 maja 2016

Michał Bobrzyński "Historia karczmy. O prawie propinacji w dawnej Polsce"



http://www.czterystronywydawnictwo.pl/
Michał Bobrzyński, Historia karczmy. O prawie propinacji w dawnej Polsce, Kraków „Cztery Strony” 2016
W wielu utworach literackich sprzed wieków oraz obecnych znajdziemy motyw spożywania alkoholu, uzależnienia i negatywnych skutków. Polacy piją dużo, przeżywają mniejsze lub większe olśnienia z tego powodu, mniej lub bardziej śmieszą lub przerażają obserwatorów swoją zależnością od mocnych trunków. Gorzałka, piwo, miód są nieodłącznymi elementami życia chłopów, mieszczan, szlachty, a nawet duchowieństwa, a później inteligencji i robotników. Czasami zaskakują nas statystyki mówiące o ilościach spożywanego przez Polaków alkoholu, ilość osób uzależnionych. Problem wydaje się istnieć od początków istnienia państwa.
Michał Bobrzyński w „Historii karczmy” przybliża nam źródła tradycji związanej z istnieniem miejsc, w których można było wytwarzać trunki oraz śledzi zmiany w prawie propinacji. Autor podkreśla istnienie zależności społecznych wynikających z prawa konieczności kupowania określonej ilości alkoholu przez osoby zamieszkujące teren należący do jednostki. Prawo do produkcji i sprzedaży alkoholu przynosiło spore zyski możnym i jednocześnie uzależniało biednych od nich.
W swojej niedługiej rozprawie autor wskazuje konieczny kierunek zmian. Publikację opatrzono bogatymi przypisami, wskazano ważne źródła, na które powołał się autor. Całość poprzedza wstęp doskonale wyjaśniający rozmiar problemu związanego z dbaniem o rozwój uzależnienia w Polsce przez zmiany w prawie.
„Historia karczmy” pozwala nam na inne spojrzenie na zachowania różnych grup społecznych w naszym kraju oraz pomaga zrozumieć wielkość problemu związanego z przekazywaniem nawyków związanych ze spożywaniem alkoholu wśród różnych grup społecznych. Myślę, że jest to książka godna zainteresowania szczególnie dla osób chcących lepiej poznać historię naszego kraju oraz tych, których praca wiąże się z terapią osób uzależnionych.
„Historia karczmy” napisana jest bardzo prostym językiem. Autor pozwala nam zrozumieć wiele przepisów prawnych funkcjonujących przez wieki w naszym kraju. Książka jest niewielka i będzie doskonałym uzupełnieniem materiału zarówno w liceum, jak i na studiach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz