Zofia Wieczorek-Chełmińska, Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego, Warszawa „PZWL” 2004
Żyjemy w coraz większej świadomości tego, jak wielki
wpływ na nasze życie ma to, co i jak jemy. Wiele chorób wywołanych jest
pospiesznymi, nieregularnymi posiłkami i zbyt tłustymi posiłkami. Cierpi na tym
najczęściej nasz układ pokarmowy. W książce znajdziemy informacje, z jakimi
zaburzeniami oraz chorobami możemy mieć do czynienia i w jaki sposób zmienić nawyki
żywieniowe, na co zwrócić uwagę. Autorka zachęca do weryfikacji swojej diety
jeszcze przed wystąpieniem jakichkolwiek objawów, dlatego po książkę powinien
sięgnąć każdy, kto chce się lepiej czuć.
Dietetyczka krok po kroku wskaże nam, na co mamy
zwrócić uwagę w układaniu jadłospisów, jakie pokarmy dostarczać, w jakich
ilościach. W części ogólnej książki położono nacisk na zapotrzebowania energetyczne,
charakterystykę składników pokarmowych, ocenę zdrowotną produktów.
Dalej znajdziemy przepisy dostosowane do określonych
chorób, dzięki czemu zyskamy jasny wykaz i sposób przygotowania potraw, które możemy
spożywać przy różnych dolegliwościach. Takie podejście pozwala na dostarczanie
smacznych dań mimo ograniczeń dietetycznych.
Publikacja łatwa w odbiorze i przejrzysta. Pozwala na
szybkie odnalezienie się w nowym sposobie żywienia. Proponowane dania są bardzo
różnorodne i zachęcają do korzystania z różnych produktów oraz tworzenia
zdrowych i smacznych dań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz