Anastasia Zanoncelli, Miód i inne produkty pszczele dla zdrowia i urody, il. Mario
Stoppele i in., tł. Edyta Tkaczyk-Borówka, Kielce „Jedność” 2019
Miód od wieków cieszy się mniejszym lub
większym powodzeniem. Przez wieki używany jako substancja słodząca oraz
składnik lekarstw, wykorzystywany w obrządkach religijnych i składnik
kosmetyków. Podboje Nowego Świata nieco wyparły go z użycia zastępując tańszym
cukrem. Ale czy jego smak i właściwości mogą dorównać temu wyrabianemu przez
pszczoły smakołykowi. O ile w przypadku upodobań kulinarnych w grę wchodzą
indywidualne przyzwyczajenia i przekonania to w przypadku właściwości
leczniczych nic nie jest w stanie zastąpić miodu i produktów pochodnych. Powoli
odradza się zainteresowanie pszczołami i wytworem ich pracy. Coraz większa
świadomość ekologiczna i zdrowotna skłaniają nas do sięgania po zdrowe
produkty, które poza smakiem pomogą nam w leczeniu wielu schorzeń oraz
utrzymaniu dobrej formy. Właśnie z tego powodu bardzo chętnie sięgam po
publikacje poświęcone zdrowemu odżywianiu, ziołom, miodowi.
W ostatnim czasie w moje ręce trafiły trzy
interesujące publikacje. „Ogród w skrzynkach” jest o uprawie ziół, „Nalewki” o
leczniczych właściwościach ziołowych i owocowych alkoholi i „Miód i inne
produkty pszczele dla zdrowia i urody”, o której opowiem poniżej. Wszystkie te
publikacje zachęcają do stosowania tradycyjnych przepisów, przyglądania się
przyrodzie, czerpania z ich bogactwa.
„Miód i inne produkty pszczele dla zdrowia i
urody” to publikacja bogata w praktyczne informacje. Na początku dowiadujemy
się czym jest propolis, w jaki sposób jest pozyskiwany, dlaczego jest ważny w
medycynie i w kosmetyce. Autorka dzieli się z nami wiedzą na temat tego jak
pobudzać pszczoły do produkcji właśnie tej substancji, której w zwykłym wytwarzaniu
miodu powstaje niewiele. Znajdą się tu też przepisy na nalewki, maści, kremów win,
olejków, octu, szamponu, płynu do płukania ust, toniku i wielu innych. Sporo
miejsca poświęcono też właściwością konserwującym oraz pielęgnującym tej substancji.
W książce są też wskazówki, w jaki sposób można go wykorzystać w rolnictwie
jako zamiennik antybiotyków, substancji spowalniających kiełkowanie (czyli
pomaga przechować warzywa) oraz fermentowanie, zmniejszający aktywność
pasożytów oraz zmniejszający prawdopodobieństwo rozprzestrzeniania się chorób
wśród roślin i zwierząt.
Kolejny rozdział poświęcono miodowi. Poznajemy,
w jaki sposób pszczoły wytwarzają miód, po co to robią, w jaki sposób go
zbierać, pasteryzować, przechowywać i rozpoznawać jego wady wynikające obecności
zanieczyszczeń. Sporo miejsca poświęcono różnym rodzajom miodów i ich
właściwości. Do tego jest tu sporo informacji o właściwościach leczniczych i
pielęgnacyjnych. A to stanie się pretekstem do poznania paru przepisów
kosmetyków, smakołyków, nalewek, maści, balsamów, maseczek.
Trzeci rozdział poświęcono mleczku pszczelemu.
Poza informacjami i ich właściwościach autorka wprowadza nas też w zależności powstające
w ulu, stworzenie się społeczności hierarchicznej, w której królowa przez cały
swój kilkuletni żywot składa jaja. Dowiemy się dlaczego jest to substancja
bardzo ważna w diecie dzieci i osób starszych. W tej części znajdziemy też
informacje o wosku pszczelim oraz pyłku pszczelim. Opis powstawania,
właściwości lecznicze oraz wskazówki jak rozpoznać wysokiej jakości produkt
pozwolą nam nie tylko lepiej zadbać o zdrowie, ale też nabyć produkty, które
nam nie zaszkodzą oraz będzie można dłużej przechowywać. A na samym końcu znajdziemy
cenne informacje o jadzie pszczelim i złym wpływie antybiotyków stosowanych
wśród zwierząt na pszczoły.
Całość estetyczna, zawierająca najważniejsze
informacje i pozwalająca takiemu laikowi jak ja zapoznać się z tematem oraz rozwinąć
zainteresowanie pszczołami i ich wytworami. Estetyczna okładka i piękne
ilustracje sprawiają, że książkę czyta się bardzo przyjemnie. Do tego prosty
język, zdanie w stronie czynnej sprawiają, że lektura nie nuży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz