Siedemset pięćdziesiąt stron o włoskiej kuchni. Szaleństwo! Po takiej lekturze, przy takim wsparciu w kuchni nie tylko urozmaicimy swoje codzienne dania, ale i staniemy się mistrzami gotowania i pieczenia. Zupy, mięsa, desery i tak dalej nie będą miały przed nami tajemnic. A ja przecież jestem laiczką w tych kwestiach, więc będę rozwijała swoje umiejętności, eksperymentowała i cieszyła się każdą potrawą, bo jest ich tu niesamowicie dużo i dzięki temu nie będzie czasu na monotonię w kuchni. Zwłaszcza, że teraz wszystko mam w jednej księdze zawierającej przepisy na zdrowe i proste potrawy, z którymi poradzi sobie każdy. Do tego bogactwo smaków, kolorów oraz postawienie na warzywa i owoce sprawiają, że są to potrawy dostosowane do współczesnej aktywności. Tysiąc przepisów pozwala nie tylko na urozmaicenie, ale z czasem mam nadzieję, że pomoże mi w eksperymentowaniu. Gotowanie w domu, uczenie swojej pociechy tej cennej umiejętności jest niesamowicie ważne. Pokazanie, w jaki sposób korzystać z przepisów, jak niesamowicie ważne są proporcje. Takie podejście pomaga w rozwijaniu samodzielności.
Na początku książki dowiemy się, dlaczego poznawanie nowych przepisów jest ważne. Wejdziemy też w świat sosów i okras. Poznamy zioła, przyprawy, sposoby przygotowania bulionów, które będą bazą wyjściową do wielu potraw, nauczymy się tworzyć kostkę warzywną, sos beszamelowy, majonez, a następnie wejdziemy w świat różnorodnych sosów, sposobów produkowania aromatyzowanych maseł, oliw, soli, octów. Po tym bogactwie smaków przejdziemy do wyrobu ciast, które będą podstawą zarówno do dań słodkich jak i słonych. Wypieki w tej książce to nie tylko to, co nam się z nimi kojarzy czyli dużą ilością cukru, ale też warzywne potrawy, różnorodne paszteciki, paluszki, szaszłyki. Większość rzeczy nie wymaga wkładania do piekarnika, a niektóre nawet nie potrzebują patelni. Dziecinnie proste i bardzo smaczne i w naszej kuchni zaskakują. Do tego są to dania, które na pewno sprawdzą się w czasie upałów. Jeśli mamy też swój ogród pełen owoców i warzyw to znajdziemy w tej publikacji wiele pomysłów na nowe potrawy. Ciekawe propozycje z cukinią, dynią, pomidorami, ogórkami, sałatą, ziemniakami, szparagami, kapustami, fasolami, marchewkami i wieloma innymi roślinami, które możemy z powodzeniem uprawiać w naszym klimacie.
Dla mnie szczególnie interesująca jest część poświęcona makaronom (łącznie z przepisem na niego), ravioli. Sporo wiedzy o ryżach, fasolach, mięsach, rybach, wędlinach. Dużo przepisów na zapiekanek, sałatki, roladki, babeczki, a wszystko smaczne, inne niż znana mi kuchnia oparta na polskich potrawach. Zwłaszcza, że dania są bardzo proste i wymagają maksymalnie półgodzinnego spędzania czasu w kuchni. Do potraw dobrano określone wino (przyda się osobom, które lubią takie dodatki, ale jeszcze nie miały okazji nauczyć się najlepiej wyłaniać smak potrawy).
Na końcu książki znajdziemy cenną wiedzę o oliwach, octach, masłach, makaronach, ryżach, mięsach, owocach morza, wędlinach, serach, czekoladach, winach, przechowywaniu żywności, dobrych manierach, czyli doborze serwetek, sztućców, talerzach, kieliszkach oraz rady w jaki sposób jeść poszczególne potrawy i dodatki.
Piękne zdjęcia pokazujące propozycję podania, lista potrzebnych produktów, czas, jaki należy poświęcić przygotowaniu, rozmiar naczynia oraz dobór napoju do potrawy sprawiają, że jest to naprawdę bardzo pomocna książka. Do tego dobry papier, bardzo dobrze zszyte strony i solidna oprawa sprawiają, że jest to publikacja trwała i estetyczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz