Emily Bone, Wielka
księga wiedzy. Skąd się bierze jedzenie?, il. Sall Elfort, tł. Agata Byra,
Warszawa „Zielona Sowa” 2018
Dla dziecka każda roślina, każde nasiono, robak,
kamyczek czy cokolwiek innego są interesujące. Młodzi odkrywcy uwielbiają
przyglądać się światu, doświadczać go i dowiadywać się o nim jak najwięcej.
Jest to nieskrępowana niczym ciekawość niewynikająca z konieczności zdobycia wiedzy,
aby dostać dobrą ocenę. Jest to otwartość na poznanie świata dla samego
posiadania informacji, możliwości wejścia w tajniki przyrody. Warto wyjść
naprzeciw pasji poznawania i razem z dzieckiem szukać w książkach wiedzy o
poznanych rzeczach.
Kolejną publikacją przybliżającą dziecku świat jest
bardzo interesująca książka „Wielka księga wiedzy. Skąd się bierze jedzenie?”
Emily Bone wydana przez Zieloną Sowę. Pierwsze, co nam się rzuca w oczy to
strona wizualna. Duża publikacja (30x24 cm) zabiera nas do barwnego świata
roślin. Strony obfitują w piękne, estetyczne ilustracje pozwalające w łatwy
sposób rozpoznać opisane w niej rośliny w otoczeniu. Wędrujemy przez nią niczym
przez niezwykły ogród, ale jest to ogród nie tylko ten najbliższy i nie tylko
do poznania flory się ograniczamy. Autorka prowadzi nas krok po kroku po
procesach produkcji takich znanych rzeczy jak czekolada, mąka, orzeszki ziemne,
ryż, banany.
Każdą stronę w lekturze poświęcono innej tematyce. Na
początku na przykładzie fasoli poznajemy rozwój rośliny: czyli od nasiona przez
wzrastanie, kwitnięcie po nasiona. W tej części poświęcono troszkę miejsca
nasionom. Młodzi czytelnicy dowiedzą się jak wygląda siew pomidora, buraków,
kapusty, jabłka, kukurydzy, dyni, sałaty. Na kolejnych stronach możemy zobaczyć,
w jaki sposób rozwijają się truskawki i przy okazji dowiedzieć się o ważnej
pracy pszczół. Następnie wkraczamy do owocowego sadu, w którym znajdziemy jabłonie,
pomarańcze, winogrona, porzeczki, borówki, cytryny, agrest i wiele innych
roślin. Wszystko ładnie narysowane, krótko opisane, przez co dzieci nie znudzą
się długim tekstem, a będą miały okazję poznać ulubione owoce i to w jaki
sposób rosną. Kolejne strony przenoszą nas do ogrodu warzywnego. Na grządkach
znajdziemy szpinak, jarmuż, sałaty, kalafior, brokuł, szparagi, cebulę,
czosnek, rabarbar, seler, zielony groszek. Poznamy też proces produkcji groszku.
Dalej wejdziemy w świat korzeni i bulw. Młodzi czytelnicy będą mogli przyjrzeć
się nie tylko marchwi, burakom, rzodkiewce czy ziemniakom, ale i batatom, a do
tego dowiedzą się dlaczego jedna roślina może być jednocześnie jadalna i
trująca, co wpływa na te jej właściwości. Kolejna podwójna strona to świat
orzeszków: od szyszkowych przez migdały, nerkowca po fistaszki. Dalej zawędrujemy
do szklarni, w której poznamy kolejne etapy uprawy pomidorów oraz ich różnorodne
gatunki. Później czeka nas wędrówka po polach. Na stronie o zbożach poznajemy ich
różne rodzaje, a do tego odkrywamy, że nie tylko one są zapylane przez wiatr.
Dalej poznajemy uprawę pszenicy: od zasiania po zebranie kombajnem, zimowe
bronowanie i mielenie ziaren na mąkę. Kolejna strona zabiera nas w świat
czekolady. Możemy zobaczyć w jaki sposób na drzewach kakaowca rosną kabosy, z których
po długim procesie produkcyjnym wytwarza się kakao i czekoladę. Kolejne strony
zabierają nas w świat egzotycznych przypraw. Przy okazji nie zabraknie
ciekawostek o fasolniku chińskim, pieprzu, imbirze, lotosie, wasabi, orzechu
wodnym i kilku innych roślinach, które czasami można znaleźć w naszych
kuchniach. Po przyjrzeniu się roślinom po raz kolejny udajemy się na plantację.
Będzie to uprawa ryżu, bananów, grzybów. Przy okazji poznamy też inne owoce
egzotyczne takie jak ananas, mango, papaja, liczi, flaszowce, opuncja. Ostatnia
strona zabiera nas w świat nasion. Poznamy słoneczniki, sezam, proso, dynię,
soczewicę, ciecierzycę, mak, grykę, gorczycę. Autorka zachęci nas do własnych
eksperymentów z obserwacją zasianych nasion.
Publikacja zawiera interesujące, barwne ilustracje
bardzo dobrze wprowadzające młodych czytelników w świat roślin. Przystępne,
niedługie informacje doskonale sprawdzają się w czasie czytania lektury z przedszkolakiem.
Publikacja świetnie sprawdzi się też jako książka do samodzielnego czytania dla
uczniów nauczania początkowego. Będzie doskonałym uzupełnieniem szkolnego
podręcznika i pozwoli dziecku na samodzielne rozwijanie zainteresowań. Śliskie
strony bardzo dobrze zszyto i oprawiono w solidną okładkę, dzięki czemu
publikacja jest estetyczna i trwała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz