Etykiety

piątek, 5 sierpnia 2016

Barbara Rubin "Dieta. Zalecany sposób życia. Stół pełen pokus i iluzji. Rozważania o sztuce żywienia"



Barbara Rubin, Dieta. Zalecany sposób życia. Stół pełen pokus i iluzji. Rozważania o sztuce żywienia, Warszawa „Rozpisani” 2015
Coraz częściej zdajemy sobie sprawę, że w walce o zdrowie, idealną sylwetkę pytanie „ile jeść?” przekształca się w poszukiwania odpowiedzi na pytanie „co jeść?”. Czy liczenie kalorii, przestrzeganie diet, wyczerpujące ćwiczenia fizyczne, suplementacja, wizyty w gabinetach specjalistycznych i regularne poddawanie się operacjom plastycznym oraz łykanie antydepresantów to jedyne rozwiązania na osiągnięcie zdrowej sylwetki, świetnego samopoczucia, a także zdrowia?
Barbara Rubin przekonuje nas, że powyższe zabiegi na dłuższą metę mogą być bardzo szkodliwe. Zabiera nas w świat życia zgodnego z własnym organizmem, zachęca do wsłuchania się w nasze wewnętrzne potrzeby oraz przybliża wiele obserwacji dotyczących ludzkiego żywienia, eksperymentach prowadzonych na ludziach poszukujących idealnych rozwiązań i ich śmiertelnym niebezpieczeństwie. Autorka porusza kwestie wpływu zmiany produkcji żywności na nasze samopoczucie, sylwetkę, a także coraz popularniejszych chorób cywilizacyjnych. Z wyczuciem przygląda się jadłospisom ludzi sprzed wieków oraz współczesnych i na ich podstawie wysnuwa wiele interesujących wniosków. Czy i jakie mają one przełożenie w rzeczywistości trudno stwierdzić, ponieważ obecnie inaczej dokonuje się pomiarów zdrowia niż sto lat temu, jest inna umieralność noworodków, co wpływa na odmienną kondycję zdrowotną dorosłych.
Po książkę sięgnęłam ze względu na wcześniejsze lektury dotyczące autyzmu. W książkach Barry’ego Neila Kaufmana znalazłam przekonanie, że dieta bardzo wpływa na sposób, w jaki dzieci i dorośli z tego typu problemami funkcjonują. To tam po raz pierwszy zetknęłam się z teorią, że jedzenie przetworzone, poddane działaniu substancji chemicznych może zaburzyć prawidłowy odbiór świata. Książka Barbary Rubin pozwoliła mi na dokładniejsze zrozumienie tego, dlaczego i jakie produkty kupować.
Lektura zachęca nie tylko do zmiany sposobu żywienia, ale także stylu życia, w którym mamy czas na cieszenie się posiłkiem, smakami, bogactwem naszej kuchni, eksperymentowaniu w kuchni, pozbycia się lęków kreowanych przez koncerny produkujące żywność, poznawania nowych smaków. Barbara Rubin pomaga zrozumieć czytelnikom, z jakimi niedoborami substancji borykają się, co może prowadzić do osłabienia organizmu. Dzięki tej książce dowiedziałam się bardzo interesujących rzeczy o białkach, tłuszczach. Pomogła mi ona zrozumieć, dlaczego mój dziadek jedzący całe życie słoninę do pewnego momentu nie miał problemów ze zdrowiem i co stało się czynnikiem zapalnym. Dzięki tej lekturze nieco inaczej patrzę na żywność, sposób jej przyrządzania. 
Całość napisana bardzo przystępnie. Po każdym rozdziale znajdziemy podsumowanie w postaci listy najważniejszych zagadnień. Książkę polecam osobom poszukującym idealnej diety dla siebie, zainteresowanych zdrowiem, odżywianiem, wpływem pokarmów na naszą kondycję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz