Dieta
bezglutenowa. Co wybrać?, red. Hanna Kuchanowicz, wyd. 2, Warszawa „PZWL”
2016
Z każdym rokiem rośnie świadomość znaczenia tego, co
jemy na nasz organizm. Badania naukowe pozwalają na coraz lepsze dostosowanie
diety i leczenia do potrzeb jednostki. Jedną z chorób, które coraz lepiej są
diagnozowane jest celiakia, choroba autoimmunizacyjna wywoływana przez gluten oraz inne pochodne.
Rozwój medycyny wpływający na wzrost diagnoz sprawia, że coraz więcej osób
zaczyna stosować dietę bezglutenową. Na początku drogi można poczuć zagubienie.
Wielość publikacji oraz przepisów sprawia, że szybko odnajdujemy się w temacie
i możemy dostosować dietę do naszych potrzeb oraz upodobań kulinarnych przy jednoczesnym
dbaniu o zdrowie.
„Dieta bezglutenowa. Co wybierać?” pod redakcją Hanny
Kuchanowicz to publikacja, która nie bez powodu cieszy się dużym powodzeniem.
Znajdziemy w niej wprowadzenie pozwalające zapoznać się z diagnostyką celiakii,
objawami oraz opisem chorób związanych z nadwrażliwością na gluten. Dowiemy się
również, czym jest owa trująca dla niektórych ludzi substancja, dlaczego niektórym osobom szkodzi, a
inni mogą ją spożywać, w jaki sposób znakowana jest w produktach jego obecność.
Te podstawowe informacje są doskonałym wstępem do kolejnych rozdziałów
przybliżających czytelnikowi tajniki diety, podpowiadającymi po jakie produkty
można sięgać, na co zwracać uwagę, jak przechowywać i przygotowywać żywność
oraz w jaki sposób uzyskać informacje w restauracjach czy dana żywność zawiera
gluten. Szeroki opis proponowanych produktów, wskazanie kliku wybranych
producentów pozwoli na urozmaicanie diety i dostarczanie organizmowi
niezbędnych składników.
Prosty język oraz wprowadzanie czytelnika krok po
kroku w tajniki diety sprawia, że osoba zmuszona do przejścia na dietę nie
będzie czuła się zagubiona w sklepie wśród wielu produktów glutenowych.
Wskazówki autorów pomogą zwrócić uwagę na wartość odżywczą oraz konsekwentne
unikanie kontaktu ze szkodzącą substancją. Specjaliści dzielą się swoją wiedzą
oraz doświadczeniem związanym z wprowadzeniem diety. Publikację polecam
wszystkim, którzy muszą rozpocząć dietę bezglutenową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz