Etykiety

niedziela, 6 marca 2022

Iban Eduardo Muñoz „Dlaczego jemy rośliny? Sekrety owoców, warzyw i zbóż” il. Alberto Montt


Zawartości naszych talerzy są fascynujące. Kiedy jednak uświadomimy sobie, że świat roślin jest o wiele bogatszy i daje szersze pole na tworzenie potraw, eksperymentów ze smakami to zgłębianie wiedzy o zjadanych roślinach może stać się niekończącą się przygodą. Iban Eduardo Muñoz wykorzystuje jedzenie do pokazania sporego kawałka naszej historii, pokazuje świat roślin od strony, o której zwykle nie myślimy w czasie posiłków. Sporo tu wiedzy z dziedziny genetyki, rolnictwa, przemian kulturowych, różnorodności w obrębie gatunków. Do tego napisano ją w taki sposób, że może być gotowym scenariuszem kilku lekcji o żywieniu i nie tylko.
Do publikacji wprowadza nas proste ćwiczenie: czytelnik ma spisać lub pomyśleć o jadalnych roślinach, które zna lub kupuje. Kiedy już wie, ile warzyw i owoców potrafi nazwać i próbował dowiaduje się, że to ułamek w oceanie mnogości. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego nie wszystkie dary ziemi są dostępne w każdym miejscu na świecie? Jakie należą do popularnej dwunastki znanej wszędzie? Dalej dowiadujemy się w jaki sposób można odróżnić dzikie rośliny od udomowionej. Poznajemy różne strategie przetrwania: zarówno dostosowanie do warunków atmosferycznych, obrona przed zjadaczami, jak i sposoby na rozsiewanie. Sporo miejsca poświęcono tu genetyce, sposobach wpływania na wygląd roślin. Przy okazji poznamy też kluczowych odkrywców, wśród których znajdziemy Karola Darwina, Alfreda Russella Wallace’a, Grzegorza Mendela. Dowiemy się jak wiele zawdzięczamy ich obserwacjom oraz eksperymentom. Znajdziemy tu też hipotezę dotyczącą początków rolnictwa i w jaki sposób wpłynęło to na zmianę stylu życia.
Autor uchyli nam rąbka tajemnicy uprawy owoców bezpestkowych, przyczyn powstawania takich owoców, sposobów ich rozmnażania (jak nie z pestki, której nie ma to, z czego?). Tekst bardzo dobrze uzupełniają ilustracje pozwalające prześledzić zmiany wśród roślin. Szczególnie wyrazista jest w przypadku kukurydzy.
„Dlaczego jemy rośliny? Sekrety owoców, warzyw i zbóż” udowadnia, że jedzenie nie jest nudne, a poznawanie go, eksperymentowanie może być ciekawym zajęciem przynoszącym zaskakujące efekty. Wielkim plusem są tu zabawne, kolorowe ilustracje. Prosty język oraz obrazowe wyjaśnienie sprawia, że dzieci chętnie słuchają i czytają, dzięki czemu lepiej przyswajają sobie wiedzę oraz uświadamiają jak bardzo różne dziedziny nauki są ze sobą powiązane.
Prosta kreska i komiksowe podejście do strony graficznej sprawia, że  publikacja zaskakuje, bawi i skutecznie przyciąga dziecięcą uwagę. A rodzice mogą mieć pewność, że przekazywana wiedza jest rzetelna, bo autor jest doktorem w dziedzinie biologii molekularnej i biochemii, pracuje w Centrum Badawczym Genomiki Rolnej, bada geny roślin i ich ewolucję z uwzględnieniem procesu udomowienia roślin hodowlanych, więc o roślinach wie wszystko.
Książka należy do serii „Akademia Mądrego Dziecka”, cyklu „Chcę wiedzieć”, w którym znajdziemy bardzo dużo ciekawych lektur dla młodych czytelników ciekawych świata, mających wiele pytań, ale też tych, u których chcemy rozbudzić zainteresowanie poznawaniem otoczenia. Świetne ilustracje, bardzo dobrze zszyte strony prawiono w solidną, kartonową okładkę, dzięki czemu publikacja jest estetyczna i trwała.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz