Etykiety

poniedziałek, 28 listopada 2016

Dynia hokkaido z mandarynkami

Dynia hokkaido ponoć należy do jednych z najzdrowszych warzyw pozwalających na zapobieganie chorobom towarzyszącym nam w sezonie jesienno-zimowym. Być może jest w tym sporo prawdy. Moja dieta o tej porze roku to dynie, cukinie, banany, awokado, mango i wszelkiego rodzaju owoce, warzywa oraz mięso. Unikam pieczywa, ale to nie znaczy, że nie jem go całkowicie.
Dziś przepis na dynię z mandarynkami. Jedną dynię przekroić na pół, łyżką oczyścić z pestek i miąższu (wyrzucić, ponieważ jest niejadalne). Pozostałość pokroić i wrzucić do garnka do gotowania w mikrofalówce lub naczynia żaroodpornego do pieczenia w piekarniku. Obrać 3 mandarynki. Kawałki mandarynki wrzucić na wierzch. Cytrusy powinny wytworzyć wystarczającą ilość pary, aby nam się nic nie przypaliło. W mikrofali na maksymalnej mocy prażyć przez 35 minut, a w piekarniku piec w temperaturze 600 stopni Celcjusza.
garnek tupperware
Potrawa smakuje jak pieczone kasztany z dodatkiem mandarynkowego aromatu. Najlepiej spakuje na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz