Dynia
hokkaido ponoć należy do jednych z najzdrowszych warzyw pozwalających na
zapobieganie chorobom towarzyszącym nam w sezonie jesienno-zimowym. Być może
jest w tym sporo prawdy. Moja dieta o tej porze roku to dynie, cukinie, banany,
awokado, mango i wszelkiego rodzaju owoce, warzywa oraz mięso. Unikam pieczywa,
ale to nie znaczy, że nie jem go całkowicie.
Dziś
przepis na dynię z mandarynkami. Jedną dynię przekroić na pół, łyżką oczyścić z
pestek i miąższu (wyrzucić, ponieważ jest niejadalne). Pozostałość pokroić i
wrzucić do garnka do gotowania w mikrofalówce lub naczynia żaroodpornego do pieczenia w piekarniku. Obrać 3 mandarynki. Kawałki
mandarynki wrzucić na wierzch. Cytrusy powinny wytworzyć wystarczającą ilość pary, aby nam się nic nie przypaliło. W mikrofali na maksymalnej mocy prażyć przez 35
minut, a w piekarniku piec w temperaturze 600 stopni Celcjusza.
garnek tupperware |
Potrawa
smakuje jak pieczone kasztany z dodatkiem mandarynkowego aromatu. Najlepiej spakuje
na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz