Maria Szustakowska – Chojnacja, 100 roślin w twojej kuchni, Warszawa „PZWL” Warszawa 2015
Rosnąca świadomość dotycząca zdrowego jedzenia
sprawia, że ludzie z coraz większą świadomością żywią się. Dzięki łatwej dostępności
wielu egzotycznych roślin mogą wprowadzać do swojej kuchni egzotyczne przepisy,
eksperymentować ze smakami i dostarczać organizmowi niezbędnych składników. „Sto
roślin w twojej kuchni” to książka, w której znajdziemy przepisy z
wykorzystaniem znanych nam owoców, warzyw oraz ziół dostępnych w naszych
ogrodach lub sklepach.
Lekturę podzielono na cztery części: 1) Owoce, 2) Warzywa,
3) Zioła lecznicze i przyprawowe, 4) Używki. O każdej roślinie przeczytamy
podstawowe informacje: od wyglądu, przez walory odżywcze, właściwości
lecznicze, po porady praktyczne dotyczące wykorzystania oraz przygotowania, a
następnie kilka przepisów pozwalających wykorzystać ją jako dodatek do deseru,
dań mięsnych, zup, a w przypadku owoców nawet nalewek.
Potrawy są bardzo ciekawe i smaczne. Dzięki zawartym
w książce przepisom nie tylko będziemy zdrowiej się żywić, ale też dbać o
zdrowie. Publikacja jest dość obszerna (ponad 400 stron) i pozostaje żałować,
że nie jest w grubej oprawie, ponieważ na pewno nie raz po nią sięgniemy. Dużym
plusem jest też to, że są to przepisy na 2-6 osób, czyli tak, aby najeść się, a
nie przejadać.
Całość przemyślana, przejrzysta i każdy, kto sięga po
tę książkę bez problemu odnajdzie się w niej. Poza spisem treści znajdującym
się na początku książki (wg roślin), pozwalającym nam na wykorzystanie
dostępnych materiałów, w indeksie znajdziemy również spis przepisów. W książce
nie zabraknie też informacji o różnych schorzeniach i wykorzystaniu roślin w
walce z nimi. Ponad to na końcu książki znajdują się tabelki z zawartością
witamin, składników leczniczych, co pomoże nam jak najlepiej wykorzystać
bogactwo natury.
Książkę polecam miłośnikom gotowania, zdrowego
żywienia, osobom z różnorodnymi problemami zdrowotnymi, chcącym żywić się
zdrowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz