Teresa Lewandowicz –Mosiej, Egzotyczne warzywa. Właściwości lecznicze i zastosowanie, Kraków „Wydawnictwo
M” 2013
Książka nie straszy rozmiarami. Jest lekka, kolorowa i
posiada interesujące informacje na temat roślin egzotycznych, które można
uprawiać w polskich ogródkach, a nawet na balkonach czy domach. Po opisie
wyglądu, właściwości, pochodzenia i uprawy możemy zazwyczaj znaleźć minimum dwa
przepisy na dania z wykorzystaniem określonej rośliny.
Kilka roślin bardzo mnie zaskoczyło, ponieważ uważałam, że
to kwiaty i na pewno trujące. Dzięki książce dowiedziałam się, jakie części
tych roślin są jadalne i dlaczego tak dobrze im w pobliskim lesie, do którego
trafiły zapewne ich bulwy podczas bezmyślnego podrzucania śmieci do lasu.
Autorka przekonała mnie również, że natura nie jest taka
straszna. Moja córka kocha podjadać wszelkie napotkane rośliny na spacerach.
Kilka z nich znalazłam w poradniku, jako jadalne warzywa lub polskie zdziczałe
odmiany tych dorodnych egzotycznych.
Wielkim minusem poradnika jest wielkość. Na tak małej ilości
stron nie dało się umieścić wiele warzyw. Jest ich zaledwie dwadzieścia trzy.
Brakuje mi również wielu, które do Polski przywędrowały niedawno i mają się w
naszych ogrodach całkiem nieźle. Są one co prawda bardziej znane niż większość
opisanych przez autorkę, ale jak już opisała popularną fasolkę to można było
iść dalej. Książka na pewno przyda się osobom kochającym uprawianie roślin i
odkrywanie nowych gatunków oraz smaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz