Etykiety

poniedziałek, 31 października 2016

Jadwiga Górnicka "Jak jeść zdrowo! Zasady dobrego odżywiania"



http://www.awm.waw.pl/965,Jak-jesc-zdrowo-
Jadwiga Górnicka, Jak jeść zdrowo! Zasady dobrego odżywiania, Warszawa „AWM” 2013
Każdy z nas chce czuć się lepiej, mieć więcej sił, mniej chorować, być szczęśliwszym. Coraz częściej zdajemy sobie sprawę, że każda z tych rzeczy zależy od tego w jaki sposób się odżywiamy. Druga połowa XX wieku stała się czasem nabywania świadomości dotyczącej konieczności zwracania uwagi na to co zjadamy. Dla coraz większej ilości osób już nie samo zaspokojenie głodu jest ważne, ale to jakich substancji nabywamy. Z tego powodu coraz chętniej sięgamy po różnorodne poradniki dotyczące żywienia. W jednych znajdziemy porady, które mogą nas szokować i podważać naszą dotychczasową wiedzę, w innych nawoływanie do powrotu do sposobów żywienia się naszych przodków (czyli jak najmniej przetworzone, bez barwników, z niewielką ilością konserwantów), jeszcze inne oferują nam diety cud. Nie zabraknie tez prac sceptycznych pozwalających zdystansować się wobec tych wszystkich. Do takich należy poradnik doktor Jadwigi Górnickiej.
Poza podstawową wiedzą na temat potrzebnych substancji uzyskamy informacje o substancjach, które należy unikać, dowiemy się gdzie najczęściej są spotykane, jakie choroby mogą wywoływać. Autorka podzieli się z nami wskazówkami dotyczącymi zdrowego odżywania, sposobów tworzenia wartościowych posiłków, dbania o ciało, aby służyło nam lepiej i dłużej. Przybliża nam skuteczne diety dostosowane do określonych potrzeb: dla otyłych, osób z problemami cholesterolowymi. Uzmysłowi nam jak wspaniałe jest bogactwo naszej flory, co możemy z niej wykorzystać.
Poza teorią w poradniku znajdziemy również interesujące przepisy pozwalające nam na urozmaicenie diety, wykorzystanie zdrowych produktów z naszego otoczenia. Wbrew pozorom nie będzie to dieta warzywno-owocowa, ale bogata w wszelkiego rodzaju smaczne i zdrowe potrawy.
Publikacja jest przemyślana, przejrzysta i pozwala na łatwe korzystanie z niej każdego dnia. Wielość przepisów pomaga w opracowaniu zdrowego jadłospisu. Dla mnie interesującą częścią był przegląd różnorodnych diet. Na pewno chętnie skorzystam z wielu pomysłów na potrawy bogate w ważne składniki. Zima będzie to wzbogacenie diety w soki, a wiosną wypróbuję przepisy z pokrzywami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz