W tym miesiącu sporo miejsca poświęciłam książkom wprowadzającym
w określone diety. Możemy się z nich dowiedzieć, że bardzo często w terapii więcej
niż połowa sukcesu tkwi w odpowiednim odżywianiu. Do tego znajdziemy w nich ciekawe
pomysły na smaczne dania zapewniające przestrzeganie odpowiedniego żywienia w
czasie choroby lub zapobiegania jej. Cukrzyca, niedokrwistość, nadmiar
cholesterolu i parę innych chorób było tematem poszczególnych publikacji, w
których poza przepisami znajdują się cenne wskazówki i informacje dla
czytelników.
„W zdrowym ciele zdrowy duch” – przekonuje stare
porzekadło, dlatego po raz kolejny będzie dziś o książkach wprowadzających nas
w tajniki diety. Tym razem trzy publikacje. Każda z nich ma podobny schemat
rozkładu treści. Do tego należą do serii „Porady lekarzy i dietetyków” z Wydawnictwa
Lekarskiego PZWL. Łączy je również to, że są to publikacje naukowe, czyli wiele
treści, ciekawostek, wskazówek zawartych w nich jest potwierdzona naukowo i nie
wszystkie można znaleźć na portalach czy stronach internetowych pisanych przez
laików. Publikacja powstały pod redakcją prof. dra hab. med. Mirosława Jarosza
oraz prof. dra hab. med. Jana Dzieniszewskiego. Obu łączy praca w Instytucie
Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła oraz zamiłowanie do zgłębiania
tajników układu pokarmowego.
Jakiś czas temu trafiły do mnie trzy publikacje z serii
„Porady lekarzy i dietetyków”. Są to: „Dna moczanowa”, „Żywienie w niedoczynności
tarczycy” oraz „Choroby trzustki”. Pierwsza autorstwa Lucyny Pachockiej i
Mirosława Jarosza zainteresowała mnie ze względów zawodowych. Dość często
pojawia się w różnych publikacjach, że taki a taki twórca cierpiał na podagrę.
Czasami odważniejsi i dociekliwsi uczniowie i studenci zadają pytanie: „Co to
jest podagra?”. W internecie można znaleźć sporo informacji na ten temat, ale nie
zawsze są to źródła rzetelne, dlatego wolałam sięgnąć po pracę naukową i tym
sposobem zgłębić temat dny moczanową. Z publikacji dowiemy się jak daleko
sięgają początki leczenia dietą. Następnie poznamy niedługą historię leczenia
dny, kiedy się pojawia, jakie są jej przyczyny, jak możemy wspomagać się dietą
oraz aktywnością fizyczną, w jaki sposób diagnozować, po jakie produkty sięgać,
przykładowe jadłospisy na trzy dni, listy przepisów oraz jakie znaczenie ma
łączenie diety z leczeniem farmakologicznym. Całość prosta, pięknie rozrysowana
i rozpisana dzięki czemu każdy bez problemów odnajdzie się w zawartych
treściach.
Kolejna publikacja to „Żywienie w niedoczynności tarczycy”,
dzięki której dowiemy się czym jest niedoczynność tarczycy, co tak naprawdę
oznacza ów termin, czym objawia się choroba i dlaczego zachowanie odpowiedniej
równowagi hormonalnej jest ważne. Do tego pomocne są wskazówki dotyczące tego,
jakie badania należy wykonać, jakim chorobom towarzyszą, jakie poważne
konsekwencje może mieć brak leczenia, czym jest dieta i po jakie produkty
sięgać. Nie zabraknie też przykładowych jadłospisów oraz przepisów.
W „Chorobach trzustki” Mirosława Jarosza i Jana Dzieniszewskiego
znajdziemy taki sam rozkład tematów jak w poprzednich. Tym razem publikacja poświęcona
jest gruczołowi znajdującemu się za żołądkiem i odpowiedzianego za wydzielanie
enzymów trawiennych oraz regulacji poziomu glukozy we krwi, czyli bardzo ważnych
zadaniach.
Dokładniejsze badania naukowe dotyczące wpływu
żywienia na funkcjonowanie organizmu sprawiają, że żyjemy w coraz większej
świadomości tego, jak wielki wpływ na nasze życie ma to, co i jak jemy. Wiele
chorób wywołanych jest pospiesznymi, nieregularnymi posiłkami i zbyt tłustymi
oraz bogatymi w węglowodany posiłkami. Cierpi na tym najczęściej nasz organizm.
W książkach znajdziemy informacje pozwalające nam samodzielnie odkryć, z jakimi
chorobami możemy mieć do czynienia oraz zachęcające do wizyty u lekarza, który
będzie mógł zdiagnozować oraz zalecić odpowiednie leczenie. Autorzy zachęcają
do weryfikacji swojej diety jeszcze przed wystąpieniem jakichkolwiek objawów,
dlatego po książki powinien sięgnąć każdy, kto chce się lepiej czuć. Wszystkie
publikacje z serii napisane są w bardzo przystępny sposób, średniej wielkości
czcionką, dzięki czemu będą mogły po nie sięgnąć również osoby starsze. Od wcześniej
omawianych książek Zofii Wieczorek-Chełmińskiej te różnią się mniejszą ilością
przepisów i szerszą charakterystyką chorób.
w przystępny sposób oprowadza nas po schorzeniach,
objawach, podpowiada, w jaki sposób uniknąć poważnych dolegliwości, a kiedy już
mamy z nimi do czynienia to w jaki sposób je łagodzić.
Publikacje łatwa w odbiorze i przejrzyste. Pozwalają
na szybkie odnalezienie się w nowym sposobie żywienia. Niewielka ilość
proponowanych dań uzmysławia nam , że dieta nie pozbawia nas przyjemności
czerpanej z jedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz