Etykiety

poniedziałek, 21 maja 2018

Zofia Wieczorek-Chełmińska "Dieta oczyszczająca i regeneracyjna"


Zofia Wieczorek-Chełmińska, Dieta oczyszczająca i regeneracyjna, Warszawa „PZWL” 2015
„W zdrowym ciele zdrowy duch” – przekonuje stare porzekadło, dlatego po raz kolejny o książkach wprowadzających nas w tajniki diety. Tym razem coś, co jest modne, czyli oczyszczanie i regeneracja. Nie będą to jednak treści, która można znaleźć na portalach czy stronach internetowych pisanych przez laików. Publikacja wyszła spod klawiatury dietetyczki Zofii Wieczorek-Chełmińskiej, korzystającej z bogatego doświadczenia i wiedzy zdobytej na studiach oraz w czasie samodzielnego zgłębiania tematu. Autorka wprowadza nas w świat dbania o zdrowie przez odpowiednie odżywanie się. Nie jest to pierwsza publikacja dietetyczki. Wszystkie napisano wg tego schematu, dzięki czemu łatwo się w nich odnaleźć.
Dokładniejsze badania naukowe dotyczące wpływu żywienia na funkcjonowanie organizmu sprawiają, że żyjemy w coraz większej świadomości tego, jak wielki wpływ na nasze życie ma to, co i jak jemy. Wiele chorób wywołanych jest pospiesznymi, nieregularnymi posiłkami i zbyt tłustymi oraz bogatymi w węglowodany posiłkami. Cierpi na tym najczęściej nasz organizm. W książce znajdziemy informacje, z jakimi zaburzeniami oraz chorobami możemy mieć do czynienia i w jaki sposób zmienić nawyki żywieniowe, na co zwrócić uwagę. Autorka zachęca do weryfikacji swojej diety jeszcze przed wystąpieniem jakichkolwiek objawów, dlatego po książkę powinien sięgnąć każdy, kto chce się lepiej czuć. Zofia Wieczorek-Chełmińska w przystępny sposób oprowadza nas po schorzeniach, objawach, podpowiada, w jaki sposób uniknąć poważnych dolegliwości, a kiedy już mamy z nimi do czynienia to w jaki sposób je łagodzić.
Na początku publikacji znajdziemy informacje na temat składników niezbędnych w diecie osób chcących oczyścić i odpowiednio odżywić swoje ciało. Poznajemy jej przyczyny  gromadzenia się szkodliwych substancji, choroby wywoływane przez nieodpowiednią dietę oraz sposoby leczenia i unikania powikłań. Następnie dietetyczka krok po kroku wskaże nam, na co mamy zwrócić uwagę w układaniu jadłospisów, jakie pokarmy dostarczać, w jakich ilościach. W części ogólnej książki położono nacisk na zapotrzebowania energetyczne, charakterystykę składników pokarmowych, ocenę zdrowotną produktów.
Dalej znajdziemy przepisy dostosowane do osób chcących oczyścić i zregenerować swój organizm, czyli bogatych w niezbędne składniki, dzięki czemu zyskamy jasny wykaz i sposób przygotowania potraw, które możemy spożywać przy różnych dolegliwościach. Takie podejście pozwala na dostarczanie smacznych dań mimo ograniczeń dietetycznych.
Publikacja łatwa w odbiorze i przejrzysta. Pozwala na szybkie odnalezienie się w nowym sposobie żywienia. Proponowane dania są bardzo różnorodne i zachęcają do korzystania z różnych produktów oraz tworzenia zdrowych i smacznych dań. Obok zup, potraf mięsnych znajdziemy przepisy na desery, dzięki czemu nasza dieta nie będzie ciągłymi wyrzeczeniami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz